2013.10.11-13. - Tamiya Ryu Iaido, ZNKR Jodo és Tanjo szeminárium

Dojónk immár ötödik alkalommal rendezte meg Sopronban az őszi edzőtáborát, melynek keretin belül idén a Jodo és a Tanjo mellett a tábor első napján ismét egy nap Tamiya Shinken Ryu oktatás is helyet kapott.

A szeminárium családias keretek között zajlott - a sensei magyar és szlovák tanítványai közül is csak azok vehettek részt, akik már nagy biztonsággal kezelik a iaitot és legalább shodan (1 Dan ZNKR Iaido) vizsgával rendelkeznek -, így a senseinek volt ideje és lehetősége mindenkit személyesen javítgatni, irányítani. Végigvettük az Omote No Maki (Alap Kézikönyv) sorozat tizenegy katáját és a Kuran No Maki (Tanári Kézikönyv) sorozat tizennégy katáját. A mozdulatok pontossága mellett, a távolságokra és az időzítésre és a katák cselekményére helyezte a hangsúlyt, ezzel életszerűbbé téve a cselekvéssort. A sensei ki is emelte, hogy a különbség a seitei iaido katákhoz képest nem a részletekben, hanem az alapkoncepcióban lelhető fel: itt minden esetben az ellenség megsemmisítése a cél.

A hétvégi tábor első délelőttjét a ZNKR Jodo kihonok egyéni és páros gyakorlásával töltöttük. Délután pedig a ZNKR jodo katák első tíz formáját gyakoroltuk váltott formában. A senseinek a gyakorlás közben mindenki örömére volt ideje mindenki technikáján személyesen javítani és egyéni iránymutatást adni. Este a kis csapat sayonara partin vett részt, ahol kötetlen baráti beszélgetés és élménybeszámoló volt, többek között a nemrég lezajlott Jodo Európa Bajnokságról is.

A második nap délelőttjén, folytattuk a még nem gyakorolt két ZNKR katával. A délutáni edzés teljes egészében a Tanjora (rövidbot vívás) volt szánva. Mivel már az alapokat elsajátítottuk az előző években, a sensei további tanításokkal látott el minket, így elmélyedhettünk a rövidbot technikák részleteibe.